Јеремиќ има разбирање за загриженоста на Јосиповиќ | Свет | DW | 22.07.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

Јеремиќ има разбирање за загриженоста на Јосиповиќ

Српскиот министер Вук Јеремиќ реагираше на коментарот на хрватскиот претседател Иво Јосиповиќ дека тој треба во поглед на Косово „да ја одвои својата функција на претседател на ГС на ОН од политичар со локална природа“.

Според соопштението на кабинетот на Вук Јеремиќ, шефот на српската дипломатија, кој од септември една година ќе претседава со Генералното собрание на ОН, има целосно разбирање за грижите на хрватскиот претседател. Во изјавата доставена до агенцијата Танјуг, Јеремиќ нагласува дека тој не се сомнева со тоа дека претседателот Јоспиовиќ има најдобри намери.

„Нема причина да стравува дека нема да ја оправдаме одговорноста која ни е доверена со мнозинство гласови на човештвото“, се вели во изјавата и се додава дека довербата ќе биде оправдана и дека ќе се претседава на сосема „фер начин и со стриктно почитување на Повелбата на ОН и сите други правила на најважната меѓународна организација“. „Тие, меѓу другото, и на прилично јасен начин ги дефинираат процедурите со кои се остварува членство и се плашам дека тие не се особено поволни за сецесионистички територии како Косово и Метохија“, нагласува Јеремиќ.

Kroatien wird EU-Mitglied

Иво Јосиповиќ: Јеремиќ би морало да ја „одвои својата функција на претседател со Генералното собрание на ОН од политичар со локална природа“

Хрватскиот претседател Иво Јосиповиќ вчера (21.07), по средбата со генералниот секретар на ОН Бан Ки Мун на Бриони, коментирајќи ја изјавата на Јеремиќ за Косово дека тоа може да стане член на ОН за време на претседавањето на Србија со Генералното собрание „само преку него мртов“, рече дека ставот на Хрватска кон Косово е дефиниран со фактот „дека ние го признавме Косово“.

„Ние сакаме добри односи со сите земји во регионот и настојуваме такви односи да изградиме и со Србија. Изјавата на Вук Јеремиќ како министер е очекувана, зашто таква е политиката на Србија кон Косово“, истакна Јосиповиќ, додавајќи дека Јеремиќ би морало да ја „одвои својата функција на претседател со Генералното собрание на ОН од политичар со локална природа и во тој контекст неговата изјава е можеби несоодветна“.