1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Језиди

Језиди се етноконфесионална група на Курди кои претежно живеат во Ирак, Сирија, Ерменија, Грузија, Иран и Турција.

Бројот на Језидите во светот се проценува на околу 700 илјади. Иако зборуваат курдски јазик, се издвојуваат по својата религија која е мешавина од зороастризам, христијанство, јудаизам и ислам. Имаат две свети книги: „Книга на откровението“ и „Црна книга“. Језидите ги нарекуваат и следбеници на ѓаволот бидејќи централна фигура во нивната вера е Малак Тавус, кој се изедначува со Сатаната.