Јапонија – устав | Вести | DW | 14.05.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

Јапонија – устав

Јапонскиот парламент го направи првиот чекор за измени на пацифистичкиот устав на земјата. По долниот дом на паламентот сега и сенатот гласаше за законот за одржување референдум за измена на уставот. Референдумот, според овој закон, не би можел да се одржи пред 2010 година. Владата на премиерот Абе со законот има намера да овозможи мисии на јапонската армија со мандат на ОН во странство.