1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Ѕвездени патеки

Ѕвездени патеки, во оригинал „Star Trek“, е името на серијал од филмови, ТВ серии и научно-фантастични книги кои имаат голем број обожуватели ширум светот.

Првата пилот епизода за вселенскиот брод Ентерпрајз и неговиот екипаж е снимена во 1964 година, но серијата се пробива дури две години подоцна. Автор на приказната е Џин Роденбери. Оттогаш снимени се преку 700 епизоди од ТВ-серијалот и десетици филмови, а ликовите од серијата се познати ширум светот.