Ѕвездена екслозија на 240 милиони светлосни години од земјата | Вести | DW | 09.05.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

Ѕвездена екслозија на 240 милиони светлосни години од земјата

Американските астрономи ја набљудувале досега најсветлата ѕвездена ексползија, која според нивни проценки се случила на оддалеченост од 240 милиони светлосни години од земјата. Како што соопшти НАСА во понеделникот, ѕвездатата Супернова набљудувана мината есен, била 50 милијарди пати посвтела од сонцето. Претставата на небото траела 70 денови. Сличен процес во моментов се набљудува кај ѕвездата Ета Каринае на млечниот пат, која е на оддалеченост само на 7.500 светлосни години од земјата.