Штрајк на машиновозачите во Германија и Франција | Вести | DW | 14.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Штрајк на машиновозачите во Германија и Франција

*

Од денеска во германија почнува штрајкот во товарниот шински сообраќај, а од утре доплнително ќе штрајкуваат и машиновозачите во регионалниот и сообраќајот на долги релации. Германски железници повторно го одбија барањето на синдикатот ГДЛ, за единствен тарифен договор. – Во Франција исто така е сопрен железничкиот сообраќај поради штрајк на вработените. Од утрово има значително нраушување на јавниот сообраќај. Кон штајкот во меѓувреме се приклучија и соработници на држвните фирми за снабдување со гас и струја. Протестите се против планираната пензиска реформа од страна на претседателот Никола Саркози.