Швајцарија најбогата | Вести | DW | 14.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Швајцарија најбогата

*

Годишната куповна моќ на македонските граѓани е 2 илјади и 69 евра по жител, со што Македонија се наоѓа на 35-тото место меѓу 40 европски земји. Зад неа се Босна и Херцеговина, Белорусија, Албанија и Украина. Најсиромашна е Молдавија со 685 евра по жител, а најбогата е Швајцарија со 27 илјади 521 евро. Европскиот просек е 11 илјади 998 евра.