Чанти од бегалски чамци | Панорама | DW | 13.04.2017
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Чанти од бегалски чамци

Од гумени бегалски чамци се прават издржливи чанти и ранци. Основачките на непрофитен проект во Грција и самите им помагале на бегалците на грчкиот остров Хиос.

„Тогаш се прашувавме што може да се направи од овој материјал, најлогичната мисла беше да направиме издржливи чанти“, вели Нора Азауи.

Во непрофитниот проект работат бегалци и заработуваат за себе  Заработување пари од уништените гумени чамци на бегалците - дали е неетичко?

„Работиме со историски материјал. Тој во себе носи приказна полна надеж и трагедија истовремено. Но, ако ѓубрето го оставиме како ѓубре, не помагаме никому“, истакнува Нора Азауи.

Сега се бараат инвеститори. Тие се потребни заради организирање сериска продукција.

А кога нема да има прилив на материјал? Ако веќе нема гумени чамци? Тоа не би била никаква драма, велат основачките на проектот. Нивната мисија, да им помогнат на бегалците, би била комплетно исполнета.

Гледај видео 01:38

Чанти од бегалски чамци

 

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама