Циприс - Јунг дебата и закон за анти тероризам во Германија | Вести | DW | 19.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Циприс - Јунг дебата и закон за анти тероризам во Германија

*

Бундестагот денеска попладне ќе расправа околу спорната изјава на министерот за одбрана Франц Јосеф Јунг, да се урне патнички авион грабнат од терористи во случај на опасност. Изјавата наиде на големи критики како кај помалиот коалиционен партнер така и кај опозиционите пертии во Германија. На критика наиде и предлогот за промена на законот за анти терорзам на министерката за правда Бригите Циприс. Министерката има намера, терористите кои се обучуваат во тренинг кампови, да ги казни со до десет години казна затвор, исто така ширење на технички упатства за терористички чинови треба да биде казниво тело. Според Волфганг Бозбах од ЦДУ, предлогот тешко може да се спроведе во пракса, а сличен став има и министерот за внатрешни работи на Баварија Гинтер Бекштајн.