ЦИА-тортури во Литванија и Романија | Свет | DW | 31.05.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

ЦИА-тортури во Литванија и Романија

Европскиот суд за човекови права ги осуди Литванија и Романија за толерирање тајни затвори на ЦИА на своја територија. Тужители беа двајца затвореници од Гвантанамо.

Судиите од Стразбур меѓу другото на товар на Литванија и Романија ставаат „соучесништво во програмата на ЦИА за водење тајни затвори“, а во тие рамки „повеќекратни прекршувања на човековите права“. Надлежните власти во двете земји знаеле за постоењето на затворите и соработувале со американската тајна служба, свесни дека на тој начин ги кршат човековите права, аргументура Европскиот суд за човекови права. Судот расправаше по тужба на еден палестински апатрид и еден човек од Саудиска Арабија, кои во периодот од 2004. до 2006. година илегално биле задржани во „црните места“ на ЦИА во Литванија и Романија и таму биле подложувани на мачења. Во меѓувреме двајцата биле интернирани во контроверзниот американски логор на Куба, Гвантанамо.

Палестинецот бил осомничен од страна на САД за учество во планирањето на нападите врз Светскиот трговски центар во Њујорк на 11. септември 2001. година, а Саудиецот за извршување напади врз бродови.

Романија и Литванија, преку вклучувањето во спорната програма на ЦИА, ги прекршиле и одредбите против тортури, правото на слобода и безбедност на барателите на азил, како и правото на приватна сфера, пресуди Судот. Романија на едниот од тужителите треба му плати отштета од 100.000 евра, а Литванија на другиот 130.000 евра. И двете страни имаат право на жалба.

Во 2012 година, по тужба од  германскиот државјанин Калед Ел Масри, Европскиот суд за човекови права пресуди дека Македонија прекршила неколку одредби од Европската конвенција за човекови права и ја задолжи земјата да му исплати отштета од 60 илјади евра на Ел Масри, што беше и сторено. ЦИА во 2014. година призна дека Ел Масри бил неправилно притворен и малтретиран.

   

DW.COM

Реклама