1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Хасан Рохани

Хасан Рохани, роден на 12 ноември 1948 година, е ирански политичар и претседател на државата од август 2013 година.

Роден како Хасан Ферејдун, Рохани е седмиот претседател во историјата на Иран. Во кариерата бил и адвокат, дипломат и исламски свештеник. Рохани се смета за умерен политичар кој на изборите во 2013 победи со ветување за економски и демократски реформи во земјата. Повторно беше избран на функцијата во 2017 година. Во политиката е активен уште пред Исламската револуција како верен следбеник на Ајатолахот Хомеини. За негов најголем надворешно-политички успех се смета договорот за ограничување на иранското нуклеарно вооружување потпишан со водечките држави во меѓународната заедница.

Покажи повеќе написи