Хавана слави 500 години | Свет | DW | 16.11.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

Хавана слави 500 години

Градот Хавана е основан на 16 ноември 1519 година. Главен град на Куба станува во 1552 година. Тој денес е политички и туристички центар на земјата.

Хавана, или како што гласи целото име - Сан Кристобал де Ла Хавана, е седми по ред град основан на Куба, островот кого во 1492 година Кристофер Колумбо, делувајќи во име на шпанското кралство, го крстил „Хуана“. Наводно, на Плаца де Армас во Хавана, до ден-денес стои дрвото под кое се одвивале настаните од 16 ноември пред 500 години.

Градот е основан од страна на Шпанците поради поволната местоположба. Тој бил точка од која продолжил освојувачкиот поход на Шпанците на континентот, се’ до северна Америка. Денес градот е политички центар на Куба. Тој е исто така и туристички центар на земјата, односно во него доаѓа половината од вкупниот број туристи кои ја посетуваат Куба.

Како изгледа секојдневието во Хавана? Погледнете овде:

DW.COM

Реклама