Франција ќе гради атомска централа во Либија | Вести | DW | 26.07.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Франција ќе гради атомска централа во Либија

*

Еден ден по крајот на дипломатската криза околу бугарските медицински сестри , Либија се договори со Франција за соработка во полето на нуклеарната технологија за мирнодопски цели. Соодветна изјава за намери беше потпишана од двете страни , за време на посетата на францускиот претседател Никола Саркози на Триполи.

Целта на соработката е изградба на атомска централа во северноафриканската земја , која треба да обезбедува енергија за отсолување на морската вода.

„Секако дека Франција ќе склучи договори со Либија , но во тоа не сме единствени. САД го направија тоа, Тони Блер и Романо Поди истотака, Зошто значи Франција да не го стори тоа?“- изјави претседателот Саркози во Либија

Покрај тоа двете земји имаат намера да соработуваат во областа на вооружувањето и во истражувањето и образованието.