Франција – избори | Вести | DW | 22.04.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

Франција – избори

Одзивот на избирачите на изборите за претседател во Франција е невообичаено голем. До пладне на избори излегле повеќе од 30% од 44-те милиони граѓани кои имаат право на глас. За највисоката функција во државата се борат 12 кандидати. Според анкетите, најголем број гласови би добиле конзервативниот поранешен министер за внатрешни работи, Никола Саркози и социјалистката Сеголен Ројал. Зад нив би следеле политичарот на центарот, Франсоа Бајру и десниот екстремист, Жан-Мари Ле Пен. Доколку ниту еден од кандидатите не освои апсолутно мнозинство гласови, на 6 мај ќе се одржи втор круг избори, во кој ќе влезат двајцата кандидати со најголем број гласови.