Фотографија на денот: Трка низ пустината | Панорама | DW | 02.01.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Фотографија на денот: Трка низ пустината

Во пустината Лива, во Обединетите Арапски Емирати, преминот од старата во новата година се одбележува со фестивал на трки.

 Учесниците на фестивалот шест дена  си ги одмеруваат силите во трки со автомобили, мотоцикли, соколи, коњи и - камили. „Ќе бидете вчудповидени од брзината која можат да ја достигнат овие животни, кои навидум изгледаат бавни“, гласи една од рекламите со кои емиратот ги повикува луѓето од цел свет да присуствуваат на спектаклот. Целта на фестивалот, инаку, е промоција на фолклорот во земјата.

Реклама