Фотографија на денот: Светлосни чудесии | Панорама | DW | 22.01.2022
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Фотографија на денот: Светлосни чудесии

Тоа се наелектризирани атоми на азот и кислород во судир со честички на сончевиот ветар во атмосферата кои влегуваат во Земјиното магнетно поле, но поларната светлина веќе илјадници години ги фасцинира луѓето.

Овде во Финскиот залив во близина на Санкт Петербург, импресивниот феномен на поларната светлина е помалку вообичаен и често послаб отколку северно од поларниот круг, но радоста кога ќе се појави, е дотолку поголема. Меѓутоа, некои во природниот феномен гледаат и предвесник на лоши времиња.