Фотографија на денот: Првиот чекор на Месечината | Панорама | DW | 20.07.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Фотографија на денот: Првиот чекор на Месечината

Пред точно 50 години, американските астронаути Нил Армстронг и Баз Олдрин станаа првите луѓе кои стапнале на Месечината, настан кој во живо на телевизија го следеа 500 милиони луѓе.

Пред точно 50 години, американските астронаути Нил Армстронг и Баз Олдрин станаа првите луѓе кои стапнале на Месечината, настан кој во живо на телевизија го следеа 500 милиони луѓе.
Нивниот лунарен модул наречен „Орел“ се спушти на Месечината во 16:18 часот по американско време на 20 јули 1969 година.
Околу шест часа подоцна, Армстронг ја спушти својата лева нога на површината на Месечината изјавувајќи: „Ова е мал чекор за човекот, но голем за човештвото“.

 

Реклама