Фотографија на денот: Почнува најголемиот религиозен фестивал на светот | Свет | DW | 15.01.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

Фотографија на денот: Почнува најголемиот религиозен фестивал на светот

Во Индија денеска почнува најголемиот религиозен фестивал на светот - Кумба Мела. На #ФотографијаНаДенот хиндуистички Нага Садху (свет човек) пуши пред својот шатор во очекување на почетокот на религозниот фестивал.

Кумба Мела е најголемиот верски празник на хиндусите - трае 45 дена, а во Алахабад, во северна Индија, се очекуваат до 100 милиони верници. Верниците тука ритуално ги мијат гревовите во реката Ганг. Празникот на хиндусите се одбележува на сливот на реките Ганг, Јамуна и Сарасвати (течение кое постои само во митологијата). Точните параметри се определуваат од страна на астролози, врз основа на позициите на Сонцето, Месечината и Јупитер.

На #ФотографијаНаДенот хиндуистички Нага Садху (свет човек) пуши пред својот шатор во очекување на почетокот на религозниот фестивал.

Реклама