Фотографија на денот: Последната парна локомотива | Панорама | DW | 25.10.2017
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Фотографија на денот: Последната парна локомотива

Парната локомотива пред железничката станица во Емден е споменик и сведоштво за една ера - пред точно 40 години во Германија парните локомотиви заминаа во историјата.

Германската железница сакаше да докаже дека возот е модерно и еколошко средство за превоз, па бучните парни локомотиви кои доминираа во првата половина на 20. век станаа старо железо. Ги заменија електролокомотиви и дизел-локомотиви. 

 

Реклама