Фотографија на денот: Парада на гордоста | Северна Македонија | DW | 29.06.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Северна Македонија

Фотографија на денот: Парада на гордоста

Во Скопје денеска напладне ќе се одржи првата Парада на гордоста.

Организаторите повикаа на гордо марширање во знак на протест против дискриминацијата на ЛГБТИ-лицата.

Во организација на Министерството за труд и социјална политика во македонскиот главен град се одржа и регионална конференција за Унапредување на правата на ЛГБТИ-заедницата. Министерката Мила Царовска нагласи дека со носењето на новиот Закон за спречување и заштита од дискриминација е направен историски чекор. 

„Свесни сме дека сѐ уште се потребни значителни напори за спротивставување на нетолеранцијата кон ЛГБТИ-заедницата. Позитивните промени можеме да ги донесеме само заедно, бидејќи секој од нас има улога и општествена одговорност“, рече Царовка.

Поврзана содржина

Реклама