Фотографија на денот: Огнен дочек на пролетта | Панорама | DW | 21.03.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Фотографија на денот: Огнен дочек на пролетта

Збогување со зимата на специфичен начин. Фестивалот „Фалас“ настанал од традиција долга повеќе векови.

Во 18. век во шпанскиот град Валенсија и околината, секоја година на крајот на зимата столарите ги палеле дрвените носачи за ламби и свеќи, кои на пролет нема да им биле потребни. Во знак на сеќавање на оваа традиција, настанал фестивалот „Фалас“- единствено што сега се палат големи фигури од хартија. „Фалас“ од 2016 година е прогласен и за нематеријален споменик на културата на УНЕСКО.

 

Реклама