Фотографија на денот: Метеорски дожд | Панорама | DW | 11.08.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Фотографија на денот: Метеорски дожд

Доцното лето е време на Персеиди — метеорски дожд што се појавува секоја година во јули и август од соѕвездието Персеј. Годинава, според астрономите, на небото се очекуваат двојно повеќе метеори од обично.

#ФотографијаНаДенот: овој метеорски дожд настанува кога Земјата поминува низ облаци од честички прашина оставени од кометата Свифт-Татл. Најмалите честички се со големина на зрно песок, согоруваат во атмосферата на Земјата образувајќи метеорски дожд. Персеиди метеорскиот дожд е активен од 17 јули па сѐ до 24 август, но кулминацијата редовно се случува на 12 август. Бројот на метеори обично достигнува 60 метеори на час, оваа година ќе ги има двојно повеќе, велат астрономите. Не ја пропуштајте  спектакуларнат глетка на летното небо.

 

Реклама