Фотографија на денот: Мандала- уметност за милионери | Панорама | DW | 21.09.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Фотографија на денот: Мандала- уметност за милионери

Станува збор за тренд од последниве години: најнапред го открија децата а потоа им се придружија и возрасните.

Таканаречената „Мандала“ (круг на јазикот санскрит, а во будизмот и хиндуизмот симбол на универзумот) во моментов е најпопуларен образец за цртање. И прочуениот британски уметник Демјан Хирст се потпира на силата на мотивот на кругот. Тоа може да се потврди на изложбата  отворена деновиве во Лондон, на која се изложени неговите ликовни дела, кои достигнуваат високи милионски цени.

 

 

Реклама