Фотографија на денот: Крст на патот | Панорама | DW | 03.02.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Фотографија на денот: Крст на патот

Во Германија, особено во јужниот дел, странично од патиштата, на раскрсниците, па и во шумите, често може да се видат крстови изработени од дрво, метал или камен.

Најголемиот дел од нив потекнуваат од минатите векови, а на луѓето кои патувале или оделе на работа, им служеле за молитва. Дел од крстовите служеле и како важни точки за ориентација, па и денес може да се најдат на некои карти за планинарење. Крстот на патот на нашата #ФотографијаНаДенот се наоѓа во Месенфелд, Баварија.

Реклама