Фотографија на денот: Каква врска има климата со јајцата? | Панорама | DW | 05.11.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Фотографија на денот: Каква врска има климата со јајцата?

Големи птици - големи јајца, но улога во бојата игра друг фактор. Зошто јајцата имаат различна боја?

Во горниот ред се јајца на ној, ему и црвеноврат казуар. Во долниот ред се јајца на рајска птица, на два вида тинаму птици, а во гнездото е јајце на колибри. Но, зошто јајцата имаат различна боја? Научниците сметаат дека птиците кои живеат во поладните региони имаат потемни јајца, за да впиваат повеќе сончева светлина и да бидат потопли. Оваа #ФотографијаНаДенот е направена во природниот парк за птици Валсроде во германската покраина Долна Саксонија.

 

 

Реклама