Фотографија на денот: Берлинскиот ѕид | Свет | DW | 05.02.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

Фотографија на денот: Берлинскиот ѕид

Го нема исто толку време колку што постоеше - Берлинскиот ѕид беше урнат пред 28 години, два месеца и 27 дена. Исто толку време претходно го делеше градот на два дела.

Со изградба на Ѕидот се почна на 13 август 1961, а тој падна на 9 ноември 1989 година. Долг беше околу 155 километри. На Ѕидот, според научни сознанија, во обид да поминат на другата страна, животот го загубиле околу 140 лица.

 

Реклама