1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Фолксваген групација

Фолксваген е германски автомобилски производител основан на 28 мај 1937 година од Германскиот работнички синдикат со седиште во Волфсбург.

Фолксваген е најголем светски производител на автомобили. Неговото име во превод значи „народно возило“. Проектот за изработка на „народно возило“ за широките народни маси е идеја на нацистичкиот лидер Адолф Хитлер. Моделот на првиот автомобил- популарната „бубачка“ е дело на Фердинанд Порше. Најголемиот пробив на светскиот пазар Фолксваген го остварува со моделот „Голф“ кој се произведува од 1970 години. Во меѓувреме, групацијата Фолксваген ги поседува и марките Ауди, Сеат, Ламборгини, Бентли, Бугати, Сканија, МАН и Шкода, и има фабрики во речиси сите делови на светот.

Покажи повеќе написи