Финансирање на американските трупи во Ирак и Авганистан | Вести | DW | 11.05.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

Финансирање на американските трупи во Ирак и Авганистан

Американскиот Конгрес усвои спогодба околу финансискиот план за натамошниот ангажман во Ирак. Парламентот одобри нацрт закон, според кој министерството за одбрана веднаш ќе добие финасии во износ од 42,8 милијарди долари, за да може да се обезбеди продолжување на ангажманите во Ирак и Авганистан во наредините два – три месеци. Конгресот во јули повторно треба да гласа дали ќе бидат одобрени други финансиски средства. Предуслов е претседателот Буш одново да направи проценка на состојба во Ирак.

Како Демократите така и Репуибликацните во САД, од Ирак бараат закон за национално помирување како и за закон за избори во провинциите.