Филе: Преговорите со ЕУ единствена шанса за Србија | Европа | DW | 16.10.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Европа

Филе: Преговорите со ЕУ единствена шанса за Србија

Еврокомесарот Филе порачува дека отворањето преговори со ЕУ, претставува историска можност за Србија и за нејзините граѓани.

Европскиот комесар за проширување Штефан Филе оцени дека преговорите за членство во ЕУ се единствена шанса за Србија, и Европа сега ја гледа таа држава во нова светлина - како динамична држава, одлучна за спроведување реформи и изградба на своја иднина базирана на вредности на Унијата.

„Србија сврти нова страница: историски договор на Белград со Приштина од април оваа година, важни гестови кон соседите со цел помирување... и над сѐ отворање преговори за членство, наведува Филе во авторски текст во весникот „Данас“.

„Достигнувањата на Србија се моќен извор за инспирација за другите држави во регионот. Почетокот на пристапните разговори е особен пресврт во односите на Србија со ЕУ. И повеќе од тоа: тоа претставува можност без преседан за земјата и нејзините граѓани, наведува европскиот комесар.

Тој додава дека на површината процесот на преговори со ЕУ може да изгледа технички, со илјадници страници правила, акти и закони кои се анализираат и усогласуваат.

„Во стварноста тој процес нуди единствена шанса за спроведување реформи и воведување највисоки стандарди во многу области, истакнува Филе. Според него, тој процес ќе бара многу ресурси извесно време, но напорите ќе бидат исплатливи.