1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

УНХЦР

УНХЦР- Канцеларијата за бегалци на Обединетите нации е основана со мандат да ги заштитува бегалците, раселените и луѓето без државјанства.

Канцеларијата е основана во 1950 година, со седиште во Женева, Швајцарија. УНХЦР е добитник на две Нобелови награди за мир, првпат во 1954 година и повторно во 1981 година. УНХЦР поседува база на податоци која опфаќа околу 11 милиони бегалци, околу 11 проценти од вкупниот број раселени лица во светот. На чело на организацијата, од јануари 2016 година е Филипо Гранди.

Покажи повеќе написи