Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

УНИЦЕФ

УНИЦЕФ скратено од Детски фонд на Обединетите нации е програмата на ОН со седиште во Њујорк која овозможува хуманитарна и развојна помош за деца и мајки во земјите во развој.

УНИЦЕФ е формиран од Генералното собрание на ОН на 11 декември 1946 година, со цел да понуди итна помош во храна и здравствена заштита за деца во земјите уништени од Втората светска војна. За основач на УНИЦЕФ се смета полскиот лекар Лудвик Рајхман, кој е и негов прв претседател. Во 1950 година мандатот на УНИЦЕФ е проширен со цел да им помага на децата и жените во земјите во развој. УНИЦЕФ се финансира од придонеси на влади и приватни донатори.

Покажи повеќе написи