Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Универзитет Св. Кирил и Методиј, УКИМ

УКИМ е најстар у најголем универзитет на македонски јазик со седиште во Скопје. Формиран е на 24 април 1949 година со три факултети.

УКИМ денес брои 23 факултети, 9 научни институти и 6 други институции. За прв ректор на Универзитетот е избран Кирил Миљовски, а од септември 2016 година, ректор е Никола Јанкуловски. Во 2007 година Универзитетот „Кирил и Методиј“ е одликуван со Орден на Република Македонија за постигнатите исклучителни резултати во долгогодишната научна, наставна и апликативна дејност, давајќи значителен придонес за севкупниот развој и афирмација на Република Македонија како современа демократска држава во светот.

Покажи повеќе написи