Украина - Парламентот го игнорира распуштањето | Вести | DW | 03.04.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Украина - Парламентот го игнорира распуштањето

Во Украина се заострува политичката криза. Про – руски ориентираниот премиер Виктор Јанукович пред околу 1000 проврзаници во Киев изјави дека одлуката на претседател Виктор Јушченко за распуштање на Парламентот е фатална грешка. Доколку одлуката не биде повлечена ќе бидат неизбежни не само парламентарни туку и претседателски избори. Во текот на денов двајцата политичари ќе остварат кризна средба. Пратениците предводени од проруски ориентираниот премиер Виктор Јанукович меѓутоа не ја почитуваат одлуката и на вонредна седница усвоија декларација, со која најавуваат продолжување на својата работа.