Тура со велосипед и опивање покрај Мозел | Панорама | DW | 19.05.2008
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Тура со велосипед и опивање покрај Мозел

Велосипедските тури покрај реката Мозел се идеален начин за уживање во еден од најубавите региони во Германија.

default

Прекрасна глетка кон долината

Една од наjпогодните рути е онаа покрај римскиот пат, која минува низ лозја и долж живописниот брег на реката Мозел. Благодарение на добро разработената мрежа на велосипедски рути, вклучувајќи ја тука и „Velo Tour Mosel“, истражувањето на живописниот регион и раскошните долини нуди незаборавно искуство.

Историски факти

Во античката историја, регионот околу Мозел бил под римска управа до петтиот век, а тогашните обележја можат да се видат и денес. Трир, најстариот германски град, бил главен во Западната Римска Империја.

Porta Nigra in Trier

Трир, најстариот германски град

Денес, Трир (освен Рим), важи за град во кој има најмногу згради од римското време: остатоци од некогашниот амфитеатар, влезната римска порта, како и Porta Nigra ѕидот – сеуште сведочат за славните денови во времето на „Roma Secunda“.

Туристите можат да уживаат го импресивната градска базилика (која во четвртиот век императорот Константин ја користел како хала за публика и како просторија за тронот), потоа да ги истражуваат руините каде биле пространите бањи на империјата (кои во четвртиот век служеле како касарна за над 1000 војници), како и да ги истражуваат темелите на најстариот мост во Германија, кој до ден денес е премин кон лозјата околу Мозел.

Говорот на виното

Покрај остатоците од некогашната римска управа, најпознатите обележја на регионот се замоците „како од бајка“, убавите села со дрвени куќи, фолклорот и легендите.

Weinernte Symbolbild p178 Weinlese Weintrauben

Квалитетно вино

Секако, тука е и локалното вино. Експертите за вино можат да преноќат во некоја од винариите во регионот и да пробаат вино, чиј вкус се усовршувал уште од вториот век. Сарската област е позната по производството на вино и има светска репутација, така што, доколку ви е премногу од разгледувањето, секогаш можете да најдете веранда под сенка и да се повлечете во мир - со чаша студен Ризлинг.

Реклама