Трки со бикови во Пакистан | Панорама | DW | 01.02.2017
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Трки со бикови во Пакистан

Традицијата стара стотици години во Пакистан се одржува претежно во руралните средини. По правило, трките се одржуваат во зима по завршувањето на жетвата

Трките ги следат илјадници луѓе од околниот регион, но исклучиво мажи и деца. Натпреварувачите стојат на дрвени штици кои се прицврстени за оглавот на биковите. Во случаи кога ќе ја изгубат контролата, честопати биковите завршуваат во публиката, што ја прави трката исклучително опасна. Биковите се одгледуваат во посебни услови, се хранат со храна богата со витамини, и еден во просек чини околу 19 илјади долари. Годишното одржување на еден бик се проценува на околу 38 илјади долари, и покрај тоа што во просек, тој може да истрча само една ваква трка месечно.
Во минатото победниците добивале плодна земја, додека денес наградата за најбрзиот тркач најчесто е телевизор или машина за перење. 
Повеќе детали во видеото: 

Гледај видео 01:21

Трки со бикови во Пакистан

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама