Трет ден штрајк во германските и француските железници | Вести | DW | 16.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Трет ден штрајк во германските и француските железници

*

Штрајкот на машиновозачите, кој се смета за најголем во историјата на Германија влезе во третиот ден. Штрајкот веќе предизвика големи проблеми во железничкиот сообраќај, а најпогоден е источниот дел на земјата каде сообраќаат само 20% од возовите во патничкиот и товардниот сообраќај. На западот функционира само 50% од сообраќајот. Машиновозачите кои бараат зголемување на платите од 31% во понеделник ќе донесат одлука како да дејствуваат понатаму. Досегашните неколкумесечни преговори меѓу машиновозачите и железницата не донесоа никакви резултати.

Три дена штрајкуваат и француските железничари. Тие бараат промени во најавениот пензиски систем. Според новите владини предолози ќе им се продолжи работниот век за неколку години.