Традицијата на тетовирање на католичките жени во Босна | Панорама | DW | 25.03.2017
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Традицијата на тетовирање на католичките жени во Босна

Традицијата на тетовирање на рацете на босанските Хрватки изумира со последните носители на тој стар обичај. Некои од нив сѐ уште живо се сеќаваат кога како девојчиња биле „боцкани“.

Традицијата на тетовирање на рацете на католичките жени во средна Босна полека изумира. Последните тетоважи, или како што жените ги нарекуваат „боцкања“, биле ставани до средината на 50-те години на минатиот век. Се претпоставува дека традицијата започнала за време на Османлиското владеење и воглавно претставувала некој вид заштита за жените кои би можеле да бидат цел на владетелите или принудени да преминат во ислам. Некои босански историчари наоѓаат докази и дека традицијата можеби била и постара и потекнувала уште од античко време, во времето кога централна Босна ја населувале Илирски племиња. 

Гледај видео 02:13

Традицијата на тетовирање на католиците во Босна

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама