Тојота повлекува 2,77 милиони автомобили | Економија | DW | 14.11.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Економија

Тојота повлекува 2,77 милиони автомобили

Најголемиот јапонски автомобилски концерн Тојота повторно мора поради технички грешки да повлече на поправка милиони возила.

Со најновата акција за повлекување на возила на автомовилската компанија Тојота се погодени вкупно 2,77 милиони автомобили од 13 различни модели, меѓу нив и успешниот хрибриден модел Приус. Како образложение за повлекувањето, компанијата од Токио упатува на проблеми со управувањето и со пумпата за вода.

Тојота уште соопшти дека нема податоци за инциденти или други оштетувања во врска со дефектите, но добиле 400 жалби во Јапонија во однос на проблемот со водната пумпа и неколку за проблеми со управувањето.

Само во Јапонија на поправка треба да одат 1,5 милиони возила излезени од фабриките на Тојота меѓу 2000 и 2011 година, што претставува досега најголем број при една ваква постапка. Во Германија на проверка мора да одат моделите Авенсис, Корола и Приус 2. Неодамна Тојота поради проблеми со електрониката на прозорите мораше да повлече на поправка речиси 7,5 милиони возила.

Реклама