Техниката поскапа во 2009 година | Економија | DW | 05.01.2009
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Техниката поскапа во 2009 година

Електронските уреди - телевизорите, компјутерите и камерите - во 2009 година неизбежно ќе мораат да поскапат за 10 до 15 отсто, сметаат аналитичарите.

default

Производителите се сепак оптимисти

Растот на курсот на јенот во однос на доларот (12 отсто), заедно со растот на доларот во однос на еврото (16 отсто), ќе влијае врз цената на готовиот производ, бидејќи јапонските производители на електроника изработуваат најголем дел од компонентите за таа индустрија во азиските земји.

Производителите на електронски апарати се сепак оптимисти, бидејќи во тешки времиња луѓето сакаат да уживаат, па кога нема дa можат да трошат на патувања или на скапи автомобили, парите ќе ги даваат на производи за разонода во домот, сметаат аналитичарите.

Реклама