1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Тереза Меј

Тереза Меј, родена на 1 октомври 1956 година во Истборн, е британска политичарка и претседател на Конзервативната партија.

Меј доаѓа на функцијата премиер на 13 јули 2016 година по оставката на Дејвид Камерон како резултат на референдумот за излез од ЕУ. Пред да биде избрана за пратеник во 1997 година работела во финансискиот сектор. По победата на Конзервативната партија на изборите во 2010 година именувана е за министер за внатрешни работи.

Покажи повеќе написи