Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Стево Пендаровски

Стево Пендаровски, роден на 3 април 1963 година во Скопје, е македонски политичар, професор и петти претседател на Република Северна Македонија.

Во 2014 година Пендаровски беше кандидат за претседател на РМ на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија. Кариерата ја започнува во одделот за аналитика во МВР. Во 2001 е именуван за советник за национална безбедност и надворешна политика на тогашниот претседател Борис Трајковски. Во 2004 и 2005 е шеф на Државната изборна комисија. На изборите во 2019 година е избран за претседател на Република Северна Македонија.

Покажи повеќе написи