Средба на Контакт група за Косово | Вести | DW | 12.06.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Средба на Контакт група за Косово

*

Претставници на земјите членки на Контакт групата без претставникот на Русија денеска во Париз ќе разговараат за идниот статус на Косово. Состанокот е продлжување на напорите на меѓународната заедница за изнаоѓање решение за статусот на Косово изјави заменик портпаролот на француското министертсво за надворешни работи.

Генералниот секртетар на ОН Бан Ки Мун во Њујорк пак се заложи за скорешно решавање на Косовското прашање. Советот за безбендост за решеније на идниот статус на српската покраина не би требало да губи многу време, рече Бан. Апсолутно е неопходно, гремиумот да донесе решително и праведно решение и да го одобри планот на Ахтисари за набљудувана независност на Косово. Американскиот државен подсекретар Николас Барнс вчера во Атина изјави дека за САД се дискутирала само временската рамка за независноста за Косово, не принципот.