Средба Митрева- Плашник во Виена | Теми на денот | DW | 04.05.2005
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Теми на денот

Средба Митрева- Плашник во Виена

Македонската министерка за надворешни работи Илинка Митрева денеска во Виена побара поддршка од за европските интеграции на Македонија. Австрија од 1 јануари 2006-та го превзема претседавањето со ЕУ и затоа Митрева на нејзината австриска колешка Урсула Плашник и посочила дека Македонија очекува до крајот на годината да стане земја кандидат за членство во ЕУ.

,, Македонија е позитивен пример за мировните проекти на Европа и затоа Австрија, ги поддржува реформите во земјата и ќе и помага на Македонија на нејѕиниот пат кон ЕУ“ , посочи австриската министерка Урсула Плашник.

Митрева, пак, по раѕговорите нагласи дека без земјите од Балканот ЕУ не би била целосна и дека затоа Македонија очекува до крајот на годината да добие поѕитивна оценка од Е. Комисија.

,, Оваа посета седум месеци пред австрија да го преѕеме претседавањето со Унијата. Тоа ќе биде исклучутелно ѕначаен период ѕа Макединија, бидејќи тогаш очекуваме да ги отпочне,е преговорите за членство во Унијата,, нагласи Митрева.

Таа и Плашник раѕговараа и ѕа билатералата. Македонската министерка побара од својата австриска колешка да се заложи за јакнење на присуството на автсриските стопанственици во Македонија. Стана збор и за соработката во банкарскиот сектор, проектите што се однесуваат на водата, како и биотермалната енергија. Митрева престојува во австрискиот парламент, а ќе се сретне и со австрискиот претседател Ханјц Фишер.

Македонската министерка за надворешни работи Илинка Митрева денеска во Виена побара поддршка од за европските интеграции на Македонија. Австрија од 1 јануари 2006-та го превзема претседавањето со ЕУ и затоа Митрева на нејзината австриска колешка Урсула Плашник и посочила дека Македонија очекува до крајот на годината да стане земја кандидат за членство во ЕУ.

,, Македонија е поѕитивен пример за мировните проекти на Европа и затоа Австрија, ги поддржува реформите во ѕемјата и ќе и помага на Македонија на нејѕиниот пат кон ЕУ“ , посочи австриската министерка Урсула Плашник.

Митрева, пак, по раѕговорите нагласи дека без земјите од Балканот ЕУ не би била целосна и дека затоа Македонија очекува до крајот на годината да добие поѕитивна оценка од Е. Комисија.

,, Оваа посета седум месеци пред австрија да го преѕеме претседавањето со Унијата. Тоа ќе биде исклучутелно ѕначаен период ѕа Макединија, бидејќи тогаш очекуваме да ги отпочне,е преговорите за членство во Унијата,, нагласи Митрева.

Таа и Плашник раѕговараа и ѕа билатералата. Македонската министерка побара од својата австриска колешка да се заложи за јакнење на присуството на автсриските стопанственици во Македонија. Стана збор и за соработката во банкарскиот сектор, проектите што се однесуваат на водата, како и биотермалната енергија. Митрева престојува во австрискиот парламент, а ќе се сретне и со австрискиот претседател Ханјц Фишер.

Реклама