1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Спор за името меѓу Македонија и Грција

Спорот ескалираше по прогласувањето на независноста на Македонија од екс-Југославија. Грција го блокираше приемот на земјата во ОН и признавањето од страна на Европската заедница. Преговорите траат над две децении

Грчката позиција на почетокот на 1990-те години беше дека во името на соседната држава не смее да се содржи зборот „Македонија“. Носители на таквата политика беа владата на премиерот Констанин Мицотакис, и подоцна особено шефот на дипломатијата Андонис Самарас. На 6 јануари 1992 година, Македонија го смени државното знаме со симболот на сонцето од Вергина и Уставот во делот кој, според Грција, содржеше иредентистички позиции. Со тоа беше ставен крај и на 18-месечното трговско ембарго кон Македонија од Атина. Република Македонија стана членка на Обединетите нации на 8 април 1993 година под привремената референца Поранешна Југословенска Република Македонија. На 13 септември 1995 година во Њујорк беше потпишана Привремената спогодба која требаше да води кон нормализација на билатералните односи.

Покажи повеќе написи