Спорот МПЦ-СПЦ пред ново искушение | Теми на денот | DW | 27.05.2005
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Теми на денот

Спорот МПЦ-СПЦ пред ново искушение

Српската Православна Црква ја призна црквата на расчинетиот владика Јован во Македонија а него го прогласи за архиепископ. Со овој чекор СПЦ канонски и дава легитимитет на т.н Охридска архиепископија како единствена Православна црква во Македонија. Наместо конечно решение на деценискиот спор , по неодамнешното затоплување на односите , ваквиот потег на Саборот на СПЦ во Скопје примен со разочарување и се

толкува како нова провокација во негирањето на македонскиот идентитет. МПЦ остро реагира и најверојатно ќе ги прекине сите контакти со српските владици. Горан Петревски известува.

Поврзана содржина

Реклама