1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

СПД- Социјалдемократска партија на Германија

Најстарата политичка партија во Германија е формирана во 1875 година, и се опишува себеси како „централно-лева“. Нејзините корени со во работничкото движење од 19. век.

СПД е втората најголема партија во однос на поддршката од гласачите, но најголема во смисла на членството. Нејзината база се работниците во урбаните региони. За партиска икона се смета Вили Брант, кој беше министер за надворешни работи во првата „широка коалиција“ со ЦДУ од 1966 до 1969 година, а потоа и прв канцелар од редовите на СПД.

Покажи повеќе написи