Со песна до главната добивка на најстарата лотарија на светот | Панорама | DW | 22.12.2016
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Со песна до главната добивка на најстарата лотарија на светот

На традиционалната шпанска Божиќна лотарија почна извлекувањето на среќните броеви.

Добивките на Божиќната лотарија оваа година „тежат“ 2,3 милијарди евра. Извлечените броеви и висината на добивката традиционално со пеење ја соопштуваат учениците од интернатот Сан Илдефонсо.

Главната добивка „Ел Гордо“ (Дебел) изнесува 4 милиони евра за цел лоз. Ел Гордо се исплаќа 160 пати, затоа што секој лоз-број се продава 160 пати.

Поради големиот број помали добивки, извлекувањето трае повеќе од три часа. Шпанската Божиќна лотарија има над 200-годишна традиција и е најстара на светот.

Гледај видео 01:10

Ел Гордо им го качи притисокот на Шпанците

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама