Со водич и велосипед низ планинските свиоци | Панорама | DW | 12.08.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Со водич и велосипед низ планинските свиоци

Кој сака да ги води туристите низ планинските велосипедски рути, мора да помине курс. Во баварскиот регион Рен веќе девет години се оспособуваат идните водичи. Се вежба читање на карти, и се симулираат повреди.

default

Кога велосипедистите треба да им покажат на другите, каде води патот со т.н. Маунтајнбајк. Во баварскиот регион Рен тие затоа се обучуваат за водичи на тури. Тие мора да научат добро да ги познаваат патиштата и велосипедите.

„Ако попат има проблеми, за многумина самата техника е прекомпликувана. Во таков случај нема да штети, ако јас како водач имам повеќе знаење и можам да помогнам“, вели Ко-тренерот Алфред Вершинг.

Mountainbiker in der Bergwelt von der Schmittenhöhe

Учесничката на курсот Хајке Лангхолц подвлекува: „Мора на пример да се знае, дека има различни типови на патишта, различно тло. Мора да се знае дека мора да се процени кондицијата за секого поединечно, и на пример да се каже, со овој велосипед денеска неможеш да ја минеш патеката“. 

Еден елемент од четиридневната обука е техниката за возење. Пред се’ треба да се научи правилно сопирање. Ако некој ја активира погрешната сопирачка, може да летне преку воланот.

Тренерот Оливер Золбах појаснува: „Ако се случи такво нешто може да дојде до тешки повреди: повреди на лицето, повреди на рака, скршеници на рака, повреди на рамо. Тоа се типични повреди. Ако дојде до превртување преку воланот, тогаш најчесто се исчашува рамото.“

Kind auf Fahrrad

Затоа за време на тренингот се симулираат незгоди. На изненадување на учесниците.

„Мислам дека тука ни е потребна помош“, вели еден од учесниците на курсот - „ Да се разбира потребна ни е помош“, одговара тренерот Ангела Матхојзер.

Ситуацијата е компликувана за идните водичи на турите. За да се примени теоретската обука во пракса, треба вежба. Тренерите се разбира го знаат тоа. „Сакаме да ги ставиме учесниците во стрес ситуација, во која би се нашле и во реален итен случај, за да ги оспособиме да делуваат токму во такви стресни ситуации“, вели Матхојзер.

Безопасни напротив се практичните вежби за планирање на патеката. „Сега сакаме да утврдиме, каде всушност се наоѓаме. Се надевам ќе можете да ми помогнете“, прашува Вершинг.

Се вежба читање на карти и оријентација преку GPS. Ваквата обука постои веќе девет години. Учесниците овде доаѓаат од цела Германија. Тренингот го организира Германскиот велосипедски клуб. Тој потоа посредува  новите велосипедски водичи од Рен да добијат работа.