Соработка меѓу САД и ЕУ во сателитската навигација | Вести | DW | 27.07.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Соработка меѓу САД и ЕУ во сателитската навигација

*

ЕУ и САД се согласија да соработуваат во нивните сателитски системи за навигација Галилео и ЏиПиЕс. Според договоро , системите би требало да користат иста фрекфенција , со цел приемниците да можат да ги комбинираат сигналите – се вели во заедничкото соопштение. Европската Комисија се надева дека со договоорот ќе биде овозможена поголема прифатеност за европскиот систем Галилео кој треба да биде во функција до 2012 година.