Совет за безбедност на ОН-Дарфур | Вести | DW | 25.07.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Совет за безбедност на ОН-Дарфур

*

Западните земји во Советот за безбедност на ОН настојуваат преку најнов компромисен предлог да ја придобијат Кина за заедничко дејствување во кризата во регионот Дарфур во западен Судан. Во преработената резолуција , САД, Велика Вританија и Франција се откажуваат од заканата со казнени мерки против СуданВладата во Карум наместо тоа ќе биде повикана да се продржува до своите меѓународни обврски при планиранотот стационирање во Дарфур на мешаните мировните трупи на Африканската Унија и ОН. Кинакоја има големи економски интереси во Судан , отфрла внесување мерки на принуда во резолуцијата.